Portræt af en frivillig – Rikke hos DFUNK

1648

I vores nyhedsbrev har vi forskellige frivilligportrætter, der giver et lille blik ind i de frivilliges verden. Læs om de forskellige frivillige, deres motivation, udfordringer og få deres gode råd med på vejen herunder.

Mød Rikke fra DFUNK til en snak om, hvorfor hun er frivillig, og hvad den største glæde og udfordring er for hende, i det frivillige arbejde.

Navn (evt. alder)

Rikke Cecilie Rudkjøbing, 23 år.

Beskæftigelse

Er ved at skrive speciale i sociologi på Aalborg Universitet.

Hvor er du frivillig? (Hvad er det for et sted? – hvorfor er det et særligt sted for dig?)

Jeg er frivillig hos DFUNK (Dansk Flygtningehjælp Ungdom), som er en ungdomsorganisation, der arbejder for at forbedre flygtninges vilkår i Danmark og internationalt i samarbejde med unge med flygtningebaggrund. Dette gør vi gennem både oplysningsaktiviteter og sociale aktiviteter. For mig er DFUNK helt speciel, fordi vores arbejde tager udgangspunkt i en ’ung-til-ung’ relation. Det vil sige, at vi i mange af vores aktiviteter ikke skelner mellem frivillige og brugere for at forsøge at skabe ligeværdige relationer mellem unge.

Hvorfor er du frivillig?

Jeg har beskæftiget mig med frivillighed under mit studie, hvor der sondres mellem ens motiver til hvorfor man blev frivillig, og motiver til hvorfor man fortsætter. I starten blev jeg selv frivillig fordi jeg som mange andre unge manglede noget at beskæftige mig med ved siden af studiet samtidig med at jeg var begyndt at få en stigende interesse for asyl- og flygtningeområdet. Grunden til, at jeg fortsætter med at være frivillig på snart tredje år er dels at jeg gennem DFUNK har fået venskaber for livet, og derudover at jeg i DFUNK er omgivet af andre unge med og uden flygtningebaggrund, der brænder for at gøre Aalborg en bedre by at være ung i. Grunden til, at jeg fortsætter er derfor ikke så meget på grund af den forskel, som jeg selv føler jeg kan gøre, men derimod den forskel, vi kan gøre sammen ud fra vores forskellige baggrunde, erfaringer og ressourcer.

Hvad er det bedste ved at være frivillig?

At jeg altid tager hjem fra vores aktiviteter med et smil på læben, motivation og nye bekendtskaber.

Hvad er den største udfordring som frivillig?

Min største udfordring lige nu er, at jeg skal have min hverdag til at hænge sammen med både det frivillige arbejde og specialeskrivning. Det er mit indtryk at denne udfordring i at få det frivillige arbejde til at hænge sammen med mange andre aktiviteter, herunder studie og job, gør sig gældende for mange andre unge inden for vores organisation.

Fortæl en spændende/sjov/god/rørende/interessant/anderledes historie fra din tid som frivillig:

Hvor vores sociale aktiviteter er et frirum, hvor der fokuseres på hverdagen i Aalborg, så har vi også et oplysningsprojekt, der hedder ’Flygtninge fortæller’. Gennem dette projekt får unge med flygtningebaggrund mulighed for at dele deres personlige historie ved offentlige arrangementer. Til disse arrangementer bliver jeg gang på gang rørt og forundret over, hvad det er for nogle erfaringer som mange bærer med sig til Danmark og hvor beundringsværdigt det er, at de på trods af deres flugt har gåpåmod, viljestyrke og interesse for samfundet.

Hvilket råd vil du give andre frivillige?

Gennem erfaringer fra DFUNK vil jeg sige, at frivilligt arbejde fungerer bedst, når der opstår en gnist, der rækker udover bare det at arbejde. Når det at arbejde også bliver at indgå i et større fællesskab, at få venner, at prøve nye ting – at leve. Mit gode råd til andre frivillige er i den forbindelse: Giv plads til den gnist.