Nyt projekt skal mindske ensomhed

109
Bag det første selvhjælpsforløb mod ensomhed står Henriette Blegvad og Tobias Schuster, som er frivillige facilitatorer.

Hver 8. dansker oplever ifølge Sundhedsstyrelsen ensomhed, svarende til over 27.000 borgere i Aalborg Kommune. Forskning viser, at ensomhed har både psykiske og fysiske konsekvenser. Derfor har De Frivilliges Hus Aalborg sat gang i et nyt frivilligt socialt selvhjælpsforløb, der skal afhjælpe og mindske ensomhed.

”Der findes mange lokale fællesskaber og tilbud i Aalborg kommune, men er man ramt af svær eller langvarig ensomhed, skal der andet og mere til, end en opfordring til at blive en del af fodboldklubben eller møde op til et arrangement. Når det er en stor udfordring at opsøge fællesskaber, kan et selvhjælpsforløb være det første spæde skridt ud af ensomheden,” fortæller Katja Jørgensen, souschef og projektleder hos De Frivilliges Hus.

Selvom De Frivilliges Hus har stor erfaring med selvhjælpsgrupper for personer, der går gennem livskriser, som fx skilsmisse, sygdom eller sorg, er det første gang, at der igangsættes grupper kun med fokus på ensomhed.

Vi ser gang på gang, hvilken betydning det har, at mødes i grupper med folk, der har oplevet det samme som en selv, så man kan spejle sig i andres erfaringer, følelser og tanker. Man oplever simpelthen, at man ikke er alene, og at man er helt normal, ” fortæller Katja Jørgensen.

Første selvhjælpsforløb mod ensomhed startede i efteråret og er allerede godt på vej. Forløbet har allerede haft stor betydning for en af deltagerne, der fortæller:

Det er ret underligt, men allerede efter første gang i selvhjælpsgruppen, da jeg opdagede at otte andre også var ensomme, så var det allerede en smule nemmere. Det at tale om ens problem og høre andres erfaringer, gør det lidt mindre farligt. Nu fortryder jeg, at jeg ikke allerede for mange år siden gjorde noget ved min ensomhed – den har varet stort set hele mit liv – men det bliver mindre i fremtiden.

I forløbet mødes i en gruppe bestående af 6-9 deltagere og to frivillige facilitatorer, der har gennemgået et særligt uddannelsesmodul. Bag den første gruppe står Henriette Blegvad og Tobias Schuster, som er frivillige facilitatorer.

Efter jeg skrev bachelorprojekt om ensomhed, fandt jeg ud af, at ensomhed er en grundlæggende følelse for os mennesker. Når det er det, synes jeg bare, at det er så skørt, at det er et tabu. Så jeg blev frivillig i selvhjælpsgruppen, fordi jeg gerne være med til at bekæmpe det her tabu omkring ensomhed,” fortæller Tobias, der er sociologistuderende på AAU.

Gruppen mødes 8-10 gange i to timer på en fast ugedag. Inden forløbet starter, kommer deltagerne til individuel forsamtale med en medarbejder fra De Frivilliges Hus, for at afklare om forløbet er relevant og skabe tryghed og tillid, så første møde i gruppen bliver lettere. Til hvert møde taler gruppen ud fra et bestemt emne og deler de erfaringer og personlige oplevelser, deltagerne selv har lyst til.

I starten skulle man måske spørge nogle flere gange og på nogle lidt forskellige måder, men man kan mærke, at deltagerne går hjem og tænker fra gang til gang, og det hjælper jo samtalen virkelig meget, næste gang man mødes. Nu kommer de også selv med forslag til temaer, vi kan snakke om, så det gør det jo også bare nemmere for os at være facilitatorer, når der er et engagement omkring det,” fortæller Tobias.

Det nye selvhjælpsforløb er en del af et større projekt med Frivilligcentre og Selvhjælp Danmark og er finansieret af Den A.P. Møllerske Støttefond. Grupperne i projektet bliver afprøvet i flere end 20 kommuner, herunder Aalborg kommune.

Til marts starter De Frivilliges Hus en ny gruppe, som de lige nu søger deltagere til.

Tilmeld dig selvhjælpsforløbet her.

Vil du være frivillig facilitator, så kontakt os eller læs mere her.